HunLog

3D nyomtatók elterejedésének hatása a logisztikára

2017. július 30. - HespV

A XXI. század egyik forradalmian új technológiája a 3D nyomtató, ami alapjaiban fogja megváltoztatni az ellátási-, gyártási- és elosztási logisztikát. Egyre több kiállításon találkozhatunk a nyomtatókkal, és már meg is vásárolhatjuk pár százezer forintért.

printer-1455166_1920.jpg

Hallottam olyan ötletekről, hogy amikor az emberiség eljut arra a pontra, hogy letelepedjen a Marson, akkor egyetlen 3D nyomtatót, és a hozzá való alapanyagokat viszik csak magukkal, és a nyomtató segítségével építik ki a szükséges infrastruktúrát. Elég logikusnak tűnik, és van is alapja a feltételezésnek, ugyanis tavaly decemberben Oroszországban kinyomtattak egy 38 négyzetméteres betonházat egy nap alatt. A házat létrehozó cég szerint 60 - 70.000 forint/négyzetméter áron fel lehet építeni egy ilyen épületet formától függően.

Gondoljunk bele abba a szituációba, hogy egy csavarboltot üzemeltetünk. El sem tudjuk képzelni, hogy milyen sok különböző termék található meg egy ilyen üzletben a csavaroktól kezdve az alátéteken át az anyacsavarokig. Ezeknek a termékeknek a raktározása, a készletek kezelése igen magas szakértelmet és energiát igényel. De! Tegyük fel, hogy minden termék ugyan abból az anyagból készül. 3D nyomtató alkalmazása esetén jelentősen redukálni lehetne a késztermékek készletszintjét a megrendelések alapján (Kanban vagy JIT segítségével), csökkenteni lehet a raktárak méretét, és az újrarendelésnél is jelentős erőforrás spórolható meg, ugyanis nem kell tételenkénti megrendelést leadni, elég csak az alapanyagot megrendelni.

screw-1711601_1920.jpg

Véleményem szerint a technológia elterjedésének köszönhetően csökkenni fog az interkontinentális szállítások volumene. A gyártó és előállító cégek nem lesznek rászorulva az olcsó távol-keleti bérmunkára, és félkész termékekre, az alapanyagokat be tudják szerezni lokálisan, és legyártani a szükséges alkatrészeket, félkész- és késztermékeket. Radikálisan csökkenni fognak a készletek az egész ellátási láncban. Úgy gondolom, hogy 5-10 éven belül a legtöbb háztartásban megtalálható lesz a 3D nyomtató. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ha egy általunk vásárolt termék egyik alkatrésze eltörik vagy meghibásodik, akkor nem kell keresgélnünk és napokat várunk, hanem a gyártó átküldi számunkra a digitális modellt (vagy letöltjük a honlapjukról), aminek alapján saját magunk ki tudjuk nyomtatni a szükséges elemet. Vagy eleve nem kész termékeket, hanem digitális modelleket fogunk vásárolni.

traffic-2251530_1920.jpg

A készlettartási és szállítási költségek megtakarítása mellett jelentősen csökkenthető a környezet terhelés is. Minél több termék előállítható a felhasználás helyén, annál kevesebb szállításra van szükség, annál kevesebb a károsanyag kibocsátás. A szelektív hulladék gyűjtés is értelmét vesztheti akkor, ha a keletkező fém, műanyag és papír hulladékot fel tudjuk használni a 3D nyomtatónk alapanyagának, és így az inverz logisztika területén is csökkenthető az anyagmozgatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunlog.blog.hu/api/trackback/id/tr6512697599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása