HunLog

Hyperloop

2017. július 27. - HespV

A hírek szerint hamarosan megépülhet a világ első Hyperloop vasútja az Egyesült Államokban, amit a Tesla vezérigazgatója Elon Musk álmodott meg. Sokan szkeptikusak a vákuum csőben közlekedő mágnesvasúttal kapcsolatban, de már több hajmeresztő ötlete is megvalósult Elon Musknak.

hyperloop-esque-transportation.jpg

Kép forrása: http://s3.amazonaws.com/digitaltrends-uploads-prod/2017/01/hyperloop-esque-transportation.jpg

A rendszer működésének az elve az, hogy egy csökkentett sűrűségű levegővel ellátott, vákuum alá helyezett csőrendszerben egy lebegő kapszula közlekedik akár 1200 km/h-ás sebességgel. A rendszer alkalmas lenne utasok, és teher szállítására is egyaránt. Amennyiben megvalósulnának a tervek, a közúti, vasúti, vízi, légi és a csővezetékes szállítás után ez lenne a hatodik különálló szállítási alágazat.

2013-ban merült fel először a Hyperloop ötlete, ami Elon Musk fejéből pattant ki, de akkor valamiért úgy döntött, hogy a tervek megvalósítását másokra hagyja. Az ötletre szinte azonnal lecsapott két vállalkozás, a Hyperloop Transportation Technologies és a Hyperloop one.

Tavaly látott napvilágot az a hír, hogy a Hyperloop Transportation Technologies megegyezett a szlovák kormánnyal, és az első Hyperloop vonal Budapestet kötné össze Béccsel Pozsonyon keresztül. A teljes távot kevesebb mint 20 perc alatt tenné meg a Hyperloop. A legoptimálisabb kalkulációk szerint is csak a jövő évtizedben kezdődhet meg az építkezés.

hyperloop-ba-ico-2.jpgKép forrása: http://techbox.dennikn.sk/wp-content/uploads/2016/03/Hyperloop-BA-ico-2.jpg

A Hyperloop One viszont úgy tervezte, hogy az Egyesült Arab Emírségben építi meg az első Hyperloop pályát. Valószínű, hogy azért esett a cég választás az Emírségre, mert egy kilométernyi pálya kiépítése nagyjából 8,2 milliárd forintba kerül. Idén májusban a Hyperloop one már tesztelte a rendszert, ami látható az alábbi videóban.

Az első pálya megvalósításával kapcsolatban a 2013-hoz képest nagyot fordult a világ, ugyanis Elon Musk 2017. július 20-án bejelentette a Twitter oldalán, hogy szóbeli jóváhagyást kapott a kormányzattól a Washington D.C. és New York közötti pálya megépítéséhez. A vonal New Yorkból indulva Philadelphián és Baltimoreon keresztül vezetne egészen Washingtonig, és a menetidő a két végállomás között összesen csak 29 perc lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunlog.blog.hu/api/trackback/id/tr3012683483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.07.28. 17:32:56

Remek!
Alog várom.
Főleg, hogy vákuumcső, de "propeller", meg reaktív hajtás...
De nálunk lesz!
Mert előnyös.
Ingatlankisajátítás, eszméletlen kötlségű speci kötöttpálya.
Mit itt olimpia meg paks2!
Itt lehet kaszálni.

HespV 2017.07.28. 21:02:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 2017. július 20-hoz, vagy az előzményekhez képest? :D
süti beállítások módosítása