HunLog

Milyen hatással lesz a dolgok internete az ellátási láncokra?

2017. július 04. - HespV

A dolgok internete jelentős változásokat hozott a fogyasztási cikkek világában az utóbbi években. Az, hogy hogyan fejlődik a dolgok internete az ellátási láncok területén, igen figyelemre méltó. A Morgan Stanley szerint 2020-ra megközelítőleg 75 milliárd eszköz fog csatlakozni a dolgok internetéhez. A Gartner kutatásai ezt tovább viszik, előrejelezve, hogy a dolgok internete forradalmasítani fogja a szállítmányozás világát és azt, hogy internethez csatlakozó eszközök száma 30-szor több lesz 2020-ra mint jelenleg.

things-2154705_1920.jpg

Az ellátási láncok életre fognak kelni a dolgok internetének fejlődésével. Az új fejlesztések egy sokkal hatékonyabb és ellenőrizhetőbb ellátási láncot fognak teremteni. Ez sokkal nagyobb követést és információ megosztást tesz lehetővé az emberek, a folyamatok és az adatok összekapcsolásával az eszközökön és szenzorokon keresztül (A nyomon követésről szóló bejegyzésem itt található). Többen vannak azon a véleményen, hogy a dolgok internete a már meglévő ellátási lánc folyamatok teljes újratervezéséhez fog vezetni.

A legizgalmasabb ellátási lánc fejlesztés, amit a dolgok internetétől várnak, hogy láthatóvá teszi a termékeket egy olyan területen, ahol eddig a viszonteladók sokat küzdöttek. A termékek láthatóságát korábban "eltakarta" az ellátási láncok távolsága. A nagyobb viszonteladók mint az Amazon, Staples vagy az Ocado alkalmazni fogják a dolgok internetét, hogy javítsák a szállítási folyamatok hatékonyságát, a drónok, egyedi vagy egységrakományok, és a robotok összekapcsolásával.

A dolgok internete megoldás a csomagok és rakományok nyomon követésénél, a szállítások során az RFID-val ellátott raklapok, és az érzékelő szenzorok segítségével pontos információk gyűjthetőek, amelyek egyaránt értékesek a vevők és az eladók számára is. Így növelhető a szolgáltatás színvonala és lehetőség nyílik a szállítások pontosabb teljesítésére is. Az újfajta érzékelők képesek nyomon követni az időjárási körülményeket, a forgalmi dugókat, a csomag hőmérsékletét, a páratartalmat és egyes esetekben akár a fény mérésére is alkalmasak.

Nemrég a ParceLive kifejlesztett egy olyan képeslap méretű eszközt, amelyet az elosztás helyén lehet elhelyezni a csomagoláson. Ez az eszköz nem csak GPS nyomonkövetőként alkalmazható, értékeli a csomag pozícióját, hőmérsékletét, a fényviszonyokat, és ezek alapján meg lehet határozni, hogyan kezelték a csomagot a szállítás során, és fenn áll-e a dézsmálás veszélye. Hatalmas előrelépés ez az eszköz az ellátási láncok termékbiztonsági területén.

Nem csak a csomagok és a csomagolások területén képes segítséget nyújtani a dolgok internete, az automatizált rendszerek képesek megjósolni, hogy milyen terméket fognak rendelni, és mikor. A szokásos karácsonyi csokoládék, plüssmackók, és a forralt bor trendje mellett az automatizált rendszerek képesek nyomon követni a raktárkészleteket a trendekkel párhuzamosan, újrakalkulálni a szükséges készleteket és automatikusan rendelést leadni a megfelelő készletszint érdekében. Így viszont csökken a készletezést végző felhasználók kézi adatgyűjtési, és rendelés feldolgozási ideje.

Izgalmas időszak lesz a logisztika területén a következő pár év, új életet hoz a dolgok internete.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunlog.blog.hu/api/trackback/id/tr8312641409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása