HunLog

Fontos változások EKÁER terén, amikről sok cég nem is tud

2018. június 02. - HespV

Idén még jobban bekeményített a NAV, aminek köszönhetően sok cég váratlanul több százezer forintos azonnali büntetésre számíthat az utólagos ellenőrzésen kiszabott összegeken felül. Íme pár dolog amire érdemes fokozottabban ügyelni.

ekaer-e1499530186230-1024x575.jpg

A kockázatos termékek listája folyton változik, ami azért kellemetlen, mert a kockázatos termékeknél azon felül, hogy be kell fizetni a biztosítékot, a lejelentéseknél fel kell tüntetni kötelezően a szállított termékek értékét. A kockázatos termékek listáját itt lehet nyomon követni.

Miután lerakodott a sofőr a rendeltetési helyen, három munkanapon belül le kell jelenteni az áru érkezését az EKÁER rendszerben. A teljesítéstől számított 15 napon belül le nem zárt EKÁER lejelentések után automatikus pénzbírságot szab ki a NAV, attól függetlenül, hogy készült-e jegyzőkönyv. És nem is csekély mértékű bírságról van szó, 500.000 forint lejelentésenként. 

Abban az esetben, ha nem kell lejelenteni a szállítást, mert nem EKÁER köteles, fel kell tüntetni a szállítólevélen, hogy "Nem EKÁER bejelentésre kötelezett". 

Minden változásról jegyzőkönyvet kell készíteni. Legyen szó rendszám cseréről, átirányításról, vagy akár EKÁER lejelentés inaktiválásáról. Jó hír, hogy a jegyzőkönyveket nem kell papíralapon tárolni, elég elektronikusan. Az a fontos, hogy egy esetleges ellenőrzés során ki lehessen nyomtatni, tehát nyomtatható formátumba legyen. Eddig 20-30.000 forintos büntetéssel megúszták a cégek ha nem kezelték le megfelelően a változásokat. Eddig. A bírság díjtételei itt is több százezerre emelkedtek.

Abban az esetben, ha a szállítás nem jár együtt értékesítéssel, de a termék átlépi az ország határt, egyéb célú EKÁER lejelentés szükséges. Ez igaz a göngyöleg szállításra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunlog.blog.hu/api/trackback/id/tr7314006558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása